Ще има нова ски зона в Северозападна България, реши съдът

03.01.2019

offnews.bg
/

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещата туристическа и ски зона "Миджур".

Екологичната оценка бе изготвена от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Монтана и по-късно обжалвана от Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. Сред аргументите на АПБ бе, че проектът ще застраши местообитанията на риса, кафявата мечка и европейския вълк в областта.

Екологичната оценка първо бе обжалвана в Административния съд в Монтана, а след това и във Върховния административен съд, като и двете съдилища отхвърлиха аргументите на АПБ. Това се вижда от Решение № 16247, публикувано на сайта на ВАС. От него става ясно, че Съдът намира за неоснователни твърденията на АПБ, че проектът е в нарушение на европейски директиви или Закона за биоразнообразието.

Проектът предвижда изграждането на първата голяма ски зона в Северозападна България над село Чупрене, област Видинско, край най-високия в тази част на Балкана връх - вр. Миджур (2168 м.). Проектът е включен в Стратегията за развитие на туризма още през 2012 г. Предвиденият мащаб на зоната е от 500-700 хектара, като 1/4 от тях попадат в защитена зона "Миджур". Към проекта вече има заявен интерес от частни инвеститори.

Планирани са 14 ски писти за спорт с обща дължина 16 км., както и изграждането на система за изкуствен сняг, 3-4 учебни площадки със ски училища, заведения за хранене и напитки и място за наем на ски екипировка. Сред предвидените съоръжения са лифтове, влекове, беседки и наблюдателници. Идеята беше приветствана от кмета на община Чупрене, Ваньо Костин, който очаква проектът да повиши заетостта в региона.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със Property.BG, за да получиш разрешение.

Ти запази този имот или селекция в списъка "Любими имоти"